Népszerű

Generációk a munkahelyen

Generációk a munkahelyen

Napjainkban jellemző, hogy egy-egy vállalatnál több generáció is együtt dolgozik. Mostani blogbejegyzésünkben bemutatjuk, hogyan viselkednek az egyes generációk munkahelyi környezetben.

A Baby Boomer generáció tagjai 1946 és 64 között születtek, tehát a jelenleg a nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló 57-75 éves korosztályt jelenti. Ők kimondottan hűségesek munkahelyükhöz, nem ritka, hogy ugyanarról a munkahelyről vonulnak nyugdíjba, ahol elkezdték pályájukat. A változásokhoz nehezebben alkalmazkodnak, a digitális megoldások idegenek lehetnek számukra, így a fiatalabb generáció tagjaival nehezebb lehet az együttműködés.

1965 és 1980 között születtek az X generáció tagjai, akik már rugalmasabbak és fontosabb számukra a munka-magánélet egyensúlya.  Munkahelyük iránt nem annyira elkötelezettek, mint a Baby Boomer generáció tagjai, ők már könnyebben váltanak munkahelyet, ha szükségét érzik. Digitális bevándorlók, mivel az internet használatát már idősebb korban kellett elsajátítaniuk. Ennél a korosztálynál is ez lehet konfliktusforrás a munkaerőpiacon a fiatalabb generációk tagjaival szemben.

1981-1995 között születtek az Y generáció tagjai, akik jelenleg a 26-40 éves korosztályt képviselik. Ők még kevésbé lojálisak munkaadójukhoz, könnyen váltanak munkahelyet, akár 3-5 évente. Előnyben részesítik a rugalmas munkaidőt, leginkább a karrierépítés motiválja őket. Szeretnek csapatban dolgozni, fontos számukra az egyenlő bánásmód, nehezen viselik a szervezeten belüli hierarchiát, ami konfliktusokat szülhet az idősebb generáció tagjaival. Digitális bennszülötteknek is nevezik őket, számukra az internet használata nem jelent nagy kihívásokat.

Végül pedig essen szó a Z generáció tagjairól is, akik 1996-2010 között születtek. A jelenleg 18-25 éves korosztály tagjai még az Y generációnál is rugalmasabb munkavégzésre vágynak térben és időben is. Fontos számukra az önmegvalósítás és a pénz, igazi job hopperek, sokan közülük évente váltanak munkahelyet a magasabb fizetésért vagy jobb pozícióért. Az idősebb generációhoz képest gyorsak és türelmetlenebbek, mindent azonnal akarnak megvalósítani, elérni, amit vezetőként nem minden esetben könnyű kezelni. Mindemellett az internet használata gyerekjáték számukra, könnyedén elsajátítják az új online megoldásokat, gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz.

Munkaadóként nagyon fontos, hogy időben felismerjük szervezetünkben a generációs különbségeket, szükség esetén új megoldások bevezetésével, akár a szervezeti felépítés megváltoztatásával egy eredményesebb céget hozzunk létre.