Interjú

Nyár, munka, lehetőségek

Nyár, munka, lehetőségek

Hiányszakmák, a Covid következtében előállt munkaerőpiaci helyzet, nyári szabadságolások, a szomszédos országban zajló katonai konfliktus hatásai, diákmunkák, szakmai gyakorlat, külföldi munkavállalás – és biztosan lehetne folytatni a sort, mi minden hat a foglalkoztatásra, az elhelyezkedési lehetőségekre megyénkben is. A kis- és középvállalkozások többsége a fluktuáció és a munkaerő megtartásának kérdésével szembesül nap mint nap, van, aki az egyetemi vagy a középiskolai kötelező szakmai gyakorlattal enyhítene a helyzeten. Humán erőforrás körképünkben arra is keressük a választ, hogy mit tehetnek a cégek azért, hogy az ott dolgozó munkatársak ne akarjanak továbbállni.

Bárki megtalálhatja a helyét a munkaerőpiacon, akár itthon, akár külföldön. Az idei nyár sok tekintetben más lesz a munkaerőpiacon, mint a korábbi években, elég csak az orosz-ukrán válságra és annak hatásaira gondolni. Miként jellemezhető a munkaerő-kölcsönzés és a munkaerő-közvetítés terén a mostani helyzet? Milyen munkákra, pozíciókra keresnek munkatársakat a cégek és milyen a piaci kínálat, van-e valamiből hiány vagy túlkínálat? – többek között ezt kérdeztük a munkaerőtoborzással és kölcsönzéssel foglalkozó HR-Rent Kft. üzletágvezetőjétől, Kutyáncsánin Jevremtől. 

— A Covid-szabályok enyhítésének hatására újra előtérbe kerültek a munkaerő-toborzó cégek. A munkaerőhiányt nem minden esetben tudják megoldani a vállalatok, ezért segítséget kérnek a szakértő cégektől. Ezt az erősödést az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak sem szorították vissza. Ma minden területre jellemző a munkaerőhiány, legyen az akár egyszerű betanított összeszerelő pozíció vagy a klasszikus technikus, mérnök munkakör. A kékgalléros toborzás esetén is szinte fejvadász módszereket kell használnunk, a hagyományos csatornák már itt sem működnek. A dél-dunántúli régióban 250-nél több ilyen pozíción dolgozunk folyamatosan, a fehérgalléros megbízások esetén ugyanez a 100-at közelíti. A diákmunkáink már nem csak a nyári időszakra jellemzőek, ezek felfutása azonban most indul. Sok esetben a munkaerőhiány miatt támaszkodnak erre a szolgáltatásunkra a megbízóink.

— A nyári szezonális munkák elindulása, az ukrán helyzet, esetleg a Covid miként befolyásolja a piacot?
— A nyár mindig egy erősebb időszak a szabadságolások miatt is, ilyenkor akár időszakosan is megoldást kell nyújtanunk egy-egy pozícióban, de azt látjuk, hogy a beruházásösztönzések hatására ma már nem lehet csak egy erősebb időszakot kiemelni. Ez jó hír mindenkinek, de nehézséget is okoz. Az ukrán helyzet a beszállítási láncok elakadásában okoz problémát, ez korábban a Covid-járvány kirobbanásakor is jellemző volt, de amíg akkor sok esetben azonnal leépítettek a cégek, most óvatosabbak és kivárnak, mert nagyon nehéz új munkaerőt találni.

— Mit lehet elmondani a külföldi munkavállalási lehetőségekről és a munkavállalói hajlandóságról, kedvről? A Covid és a háborús helyzet miként hat erre?
— Ausztria, Németország továbbra is vonzó, bár azt látjuk, hogy ma itthon is tisztességes lehetőségeket lehet találni minden területen. Nemcsak a hosszú
távú lehetőségeket keresik kint a munkavállalók, hanem bevállalnak egy-egy rövidebb időszakot, projektmunkát is. A Covid-járvány első hullámában elindult
egy visszaáramlás külföldrôl, amely részben az alapanyagproblémák, a turisztikai szektor teljes lezárásának volt a következménye, de közrejátszott a tanácstalanság is. Mindenki szerette volna a családja mellett átvészelni ezt az időszakot. A mi munkánkat is nehezítette a munkavállalás, a határátlépés, a szállásfoglalás egészségügyi szabályozása. Folyamatosan figyeltük és tájékoztattuk a kollégáinkat a változásokról. Szerencsére ezek ma már enyhültek, így újra nagyobb a kedv, hogy belevágjanak. Az osztrák, német társadalom öregszik, a magyar szakember respektje nagy, nincs olyan terület, ahova ne várnák őket. A háborús helyzet kirobbanása óta tapasztaljuk – hasonlóan a korábbi migrációs hullámhoz -, hogy most is várják a menekülteket. Ennek nemcsak humanitárius okai vannak, hanem hogy potenciális munkaerőt látnak bennük. A hazánkba érkező menekülteknél is tapasztalható, hogy inkább csak azok maradnak, akiknek már dolgozik itt hozzátartozójuk, sokan várják, hogy hazamehessenek, de sokan azonnal tovább is utaznak Nyugatra.

— Mi jellemzi a megváltozott munkaképességűek, a diákok, a pályakezdők és a nyugdíjasok foglalkoztatását? Vannak-e lehetőségek számukra, a vállalkozások milyen intenzitású érdeklődéssel fordulnak feléjük?
— A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására jellemző, hogy míg korábban sokszor az adókedvezmények igénybevétele miatt kaptak lehetőséget, ma már a munkaerőhiány hatására az értékteremtés miatt fordulnak feléjük a vállalkozások. Nagyon sok a jó példa, amely minket, közvetítőcéget is örömmel tölt el, és segít, ha ilyen toborzási megbízást kapunk. Az elmúlt időszak intézkedései is ezt támogatták, hogy mind a munkavállaló, mind a cég bátran támaszkodjon egymásra. A diákok és a pályakezdők szerepe az utánpótlás-nevelés, -képzés miatt felértékelődött, de náluk is nagyon fontos a megtartás, hogy teljes értékű kollégaként kell őket kezelni, értékes, hasznos, önálló feladatokkal ellátni őket. Ma már a cégek és a diákok is keresik az egész éves, teljes munkaidős lehetőségeket. A nyugdíjasok foglalkoztatása pedig nem csak azért fontos egy cégnél, hogy megmaradjon a tapasztalat, a szakértelem, a mentorálás, hanem a munkaerőhiány miatt is. De egy ideje elmondható, hogy a rájuk jellemző megbízhatóság, felelősségteljes munkamorál már a diákokra is érvényes.

— A tapasztalataik szerint mind a vállalkozásoknak, mind az elhelyezkedni vágyó munkavállalóknak ma mit érdemes megfontolniuk foglalkoztatás esetén?
— Az említett munkaerőhiány miatt ma a piacon nincs olyan cég, amely ne lenne kellően rugalmas, így bárki megtalálhatja a helyét a munkaerőpiacon, legyen az teljes- vagy részmunkaidős foglalkoztatás, itthoni vagy külföldi munka. A munkavállalóknak azt tanácsoljuk, hogy bár sok lehetőség van, eltérő feltételekkel, de érdemes mérlegelni, mielőtt valaki vált, mert az említett dolgok miatt sok ígéret van, ami nem mindig úgy teljesül. Érdemes kikérni szakértőink véleményét, mert a teljes itthoni és külföldi piacról van információnk. Fontos lenne, hogy mindkét fél hosszú távon gondolkodjon és megfelelően reagáljon a változásokra, úgy, hogy lehetőség szerint senki ne sérüljön, mert a rossz hír gyorsan terjed.

Forrás: Dél-Dunántúli Gazdaság