Népszerű

Fehérgalléros, kékgalléros, és ami mögöttük van

Fehérgalléros, kékgalléros, és ami mögöttük van

Munkánk során sokszor használjuk ezeket a kifejezéseket magyarul, de akár angolul is (white collar, blue collar worker). A szókapcsolatok valóban a ruhák színére utalnak, legalábbis utaltak régebben. A fehérgallérosok általában fehér inget és öltönyt viseltek, ők azok, akik szellemi munkával foglalkoznak, a kékgallérosok pedig a fizikai munkások, ruházatuk színe segít elfedni az esetleges szennyeződéseket.

Sok szempontból változott a munkaerőpiac, azonban a kifejezések mentén még most is lehet kategóriákat kialakítani. A fehérgalléros dolgozók napjainkban is elegáns öltözetet, öltönyt viselnek, csupán az ingjük ma már nem mindig fehér, az öltönyt pedig felválthatja a sportzakó vagy egy elegánsabb felső. A szellemi foglalkoztatottak leginkább olyan munkát végeznek, amelyhez jó mentális képességek, tudás és magas képzettség szükséges. Sok fehérgalléros tölt be vezetői pozíciót, illetve általában fix bért kapnak a hónap végén. Ilyenek például az ügyvédek, az orvosok, a mérnököt, de általánosságban az irodai szellemi foglalkoztatottak is, például az adminisztrátorok.

A kékgallérosok jellemzően fizikai munkát végeznek, ruházatuk régen azért lett kék, hogy az olajfoltok, szennyeződések kevésbé látszódjanak meg rajta, ezáltal is összességében egy tisztább hatást keltve. A kékgallérosok munkájuk során sokszor az erejüket, szaktudásukat használják, de fontos a mentális képesség, a kitartás is. A tanulmányaiknak pedig nem minden esetben kell olyan magasnak lenniük, általában konkrét szakmákat szereznek meg és abban kezdenek el dolgozni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hivatalosan kékgallérosnak hívott pozíciók is lehetnek olyan szintűek, hogy ahhoz magasabb végzettség legyen szükséges, sőt, természetesen vezetői pozíciót is betölthetnek. Kékgallérosnak hívjuk a gyári munkásokat, a szerelőket, a gépekkel dolgozókat stb. Bérezésük sokszor időalapú, tehát óradíjat kapnak, akár a nap végén, akár havi elszámolásban, és a fizetésük legtöbbször alacsonyabb, mint a szellemi munkásoké.

Manapság a fenti besorolás kezd összemosódni, sőt, akár átalakulni is, már, ami a fizetéseket jelenti. A szakemberek felértékelődtek, mert egyre kevesebb van belőlük, így egy szerelő magas összegeket is meg tud keresni. Ma már a kékgallérosokat is a fehérgallérosokhoz hasonló fejvadász módszerekkel kell sok esetben megtalálnunk.

Fontosnak tartjuk egyik „gallérost” sem szabad megkülönböztetni a másiktól, hiszen rengeteg munkavállalónk van, akiket ugyanolyan bánásmóddal kezelünk, hiszen minden munka elismerést érdemel!